Door de veranderde manier van leven is de vraag naar energie de afgelopen tweehonderd jaar sterk toegenomen. Aardgas, aardolie en steenkool zijn onze belangrijkste energiebronnen

Fossiele brandstoffen                                                                                                                           

Aardgas, aardolie en steenkool zijn miljoenen jaren geleden ontstaan uit resten van dode planten en dieren. We noemen ze daarom fossiele brandstoffen. De energie in fossiele brandstoffen komt van de zon, bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt energie vrij, door het proces fotosynthese wat in de planten heeft plaatsgevonden. De voordelen van fossiele brandstoffen zijn: het winnen van fossiele brandstoffen goedkoop is en ze zijn gemakkelijk te gebruiken en te vervoeren. Nadelen van fossiele brandstoffen zijn: Fossiele brandstoffen raken op den duur op, bij de verbranding van fossiele brandstoffen ontstaan koolstofdioxide en andere afvalstoffen, koolstofdioxide is de grootste boosdoener van het versterkt broeikaseffect, wilt u meer weten over het broeikaseffect druk op de knop onder deze tekst.

 

Kernenergie

Kernenergie wordt gewonnen uit uranium. In een kerncentrale worden uraniumatoomkernen gesplitst. Hierbij komt erg veel energie vrij in de vorm van warmte. Met de warmte wordt in een kernenergiecentrale elektriciteit opgewekt. Het voordeel van kernenergie is dat er geen luchtverontreiniging ontstaat en er geen koolstofdioxide vrijkomt. Een groot nadeel van kernenergie is het radioactieve afval. In het verleden werd al het radioactieve afval opgeslagen, maar tegenwoordig wordt 95% hergebruikt. De overige 5% wordt vermengd met glas en opgeslagen. Het afval blijft dan ongeveer tienduizend jaar gevaarlijk. De straling van kernafval kan schadelijk en dodelijk zijn voor de mens en natuur. Ongelukken met kerncentrales kunnen rampzalige gevolgen hebben. Als er bij zo’n ongeluk veel radioactieve straling vrijkomt kan er voor een lange tijd niemand wonen op en dicht bij de plek van de kerncentrales.

Duurzame energie

Om de voorraad fossiele brandstoffen niet verder uit te putten wordt steeds meer gebruikgemaakt van duurzame energie. Duurzame energie is energie die geen milieuvervuiling veroorzaakt en waarbij de energiebron niet opraakt. Voorbeelden van duurzame energie zijn: Biomassa (Biomassa bestaat uit energierijke stoffen van organisch materiaal, zoals hout, groente- fruit- en tuinafval, mest en plantaardige olie) dat als brandstof (voor bijvoorbeeld een auto) kan worden gebruikt, uit planten kunnen biobrandstoffen worden gemaakt, windenergie kan worden gebruikt door windmolens en omgezet in elektriciteit, Zonne-energie kan worden gebruikt door zonneboilers en zonnepanelen en waterkracht kan worden gebruikt door een stuwdam te bouwen. Voordelen van duurzame energie zijn: de energiebronnen raken niet op, de energiebronnen veroorzaken veel minder milieuvervuiling en bij de verbranding van biomassa en biobrandstoffen komt er geen extra koolstofdioxide in de lucht. De nadelen van duurzame energie zijn: om gewassen voor biobrandstoffen te verbouwen is veel landbouwgrond nodig, er is niet altijd genoeg zon en wind om voldoende energie op te weken, sommige mensen vinden windmolens horizonvervuiling (veel mensen vinden ze niet mooi in de natuur), door de aanleg van waterkrachtcentrale (met een stuwmeer) verandert het milieu sterk en Nederland is erg vlak waardoor er maar weinig energie uit waterkracht kan worden opgewekt.